2016. jan 04.

Párkapcsolat újratöltve: 7 tipikus hiba, amelyek miatt eddig nem tudtad megtartani újévi fogadalmadat

írta: Barna Ági
Párkapcsolat újratöltve:  7 tipikus hiba, amelyek miatt eddig nem tudtad megtartani újévi fogadalmadat

+ 12 tipp a boldog párkapcsolatért  

 

Az ünnepek alkalmával, ahogy egy kicsit lecsendesedünk, végig gondoljuk az elmúlt időszakot, az egész évet. Ilyenkor gyakran gondolkodunk el azon, miben voltunk az elmúlt évben sikeresek, és mi az, amit nem tudtunk megvalósítani. Az ünnepi stresszben talán veszekedtünk is párunkkal, és talán régi sérelmeink is felszínre kerültek a vita hevében.

Vágyunk rá, hogy felélesszük a kihunyt tüzet, és hogy konfliktusainkat békében rendezni tudjuk. Talán meg is fogadjuk, az újévben mindent megteszünk azért, hogy végre újra olyan boldognak érezhessük magunkat párunk mellett, mint a kezdeti időkben. De aztán jönnek az őrlő hétköznapok, és minden marad a régiben. Már el is felejtettük, hogy igazából fogadalmat tettünk magunknak, hogy idén minden másképp lesz.

Ebben a cikkben leírok hát Neked néhány tipikus hibát, melyeket tudatosítva, majd elkerülve, idén valóban sikerülhet elhatározásodat véghez vinni. Mankó lesz ez bármiféle fogadalomhoz általában, de ennek segítségével akár házasságodat, párkapcsolatodat is gatyába rázhatod.

Csapjunk is a lovak közé!

 

   1. Túl általánosan fogalmazol, mikor elhatározol valamit

 

„Az újévben többet foglalkozom a Párommal”, „Idén többet fogok beszélgetni feleségemmel”, „Ebben az évben gyakrabban dicsérem meg a férjemet”. Hogy mi a gond ezekkel az elhatározásokkal? Hogy lényegében semmi konkrétumot nem tartalmaznak!

Hisz mit jelent az, hogy „többet”, „gyakrabban”? Eddig hetente egyszer beszélgettetek, most már heti kétszer fogtok?

Egyáltalán mit jelent az, hogy „többet foglalkozol” vele? Mi jelenti Társad számára a valódi törődést?

 

Tipp 1:  Fogalmazd meg olyan konkrétan elhatározásodat, amennyire csak tudod!

Pl. "Minden nap legalább félórát rászánok arra, hogy vacsora után/lefekvés előtt odafigyelve és nyugodtan beszélgessek feleségemmel."

"Minden egyes nap megdicsérem a férjemet, munkájáért, segítségéért, figyelmességéért, valamely pozitív tulajdonságáért." (Válaszd ki a legmegfelelőbbet a szituációtól függően, ill. tetszőlegesen variáld.)

 

Tipp 2: Ismerd meg párod szeretetnyelvét (elismerő szavak, minőségi idő, testi érintések, ajándékok, szívességek), és beszélgetéseitekkor derítsd ki minél konkrétabban, hogy Kedvesed hogyan szeretné azt a fajta szeretetigényét a gyakorlatban megvalósítva látni.

Kötelező olvasmány az 5 szeretetnyelvről: Gary Chapman: Egymásra hangolva.

Pl. Ha Párod szeretetnyelve a minőségi idő, tudd meg, hogy kávézóba menne-e szívesebben, vagy a parkba sétálni, esetleg filmet nézni, közösen sportolni stb. És ezt milyen gyakran, mikor, hol, kivel, hogyan?

 

    2. Nem kontrollálod a folyamatot, nem kérsz visszacsatolást

 

Nagy hiba, ha egy párkapcsolati megújulás kezdeményezésekor nem vonod be a Társadat. Hiszen akkor honnan kellene tudnia, hogyan támogasson téged, mi az, amin változtatni kell, hogyan haladtok a folyamatban?

 

Tipp 3:  Hívd fel Társad figyelmét arra, hogy hoztál egy olyan elhatározást, hogy szeretnéd őt újra boldoggá tenni, és rendbe tenni kapcsolatotokat.

Így ő is figyelmesebb lesz pozitív gesztusaidra, jobban fogja tudni értékelni jó szándékodat.

Plusz nem lesz olyan szkeptikus, mikor nagy hirtelen, ki tudja, mennyi idő után, újra elhalmozod őt figyelmességeddel.

 

Tipp 4: Kérj mindig visszajelzést Párodtól!

Tudd meg, hogyan érezte magát, mikor megdicsérted, hoztál neki ajándékot, valamit besegítettél neki feladataiban stb. Valóban azon a területen vágyik dicséretedre, amiben megkapta? Hogy érezte magát azon a közös programon, amit szerveztél? Jól esett-e neki, hogy kiteregetted a mosott ruhát helyette, vagy az nem fáradság neki, és inkább porszívózni kellett volna? Örült-e neki, hogy felhívtad a munkahelyén, és érdeklődtél a napjáról, vagy inkább idegesítette, hogy zavarod munka közben?

 

     3. Túl sokat vállalsz egyszerre

 

Fennáll az a veszély is, hogy a kezdeti nagy lelkesedésben túlvállalod magad, és ezért nagyon hamar megcsömörlesz, csalódott leszel, és végül teljesen feladod a dolgot.

 A kezdeti nagy lelkesedésben talán tényleg mindent meg akarsz tenni Párodért, az összes létező romantikus helyre el akarod vinni, ajándékhegyekkel halmozod el, minden feladatot át akarsz venni helyette, órákon át akarod masszírozni, és napjában többször is szerelmet vallasz.

A kérdés már csak az, hogy mennyire fogod tudni a későbbiekben is fenntartani ezt az intenzitást?

Mennyire fog frusztrálni, ha a párod nem tud majd ezzel a tempóval lépést tartani?

Egyáltalán, mennyire őszinte ez a nagy lelkesedés?

 

Tipp 5: Vállalj csak annyit, amennyit biztosan be tudsz tartani a későbbiekben is!

 Indíts inkább óvatosabban, és aztán, ha kapsz pozitív visszajelzéseket, sikered van, akkor motiváltabb leszel, és egyre növelheted az intenzitást.

 Ne feledd: A kevesebb több, lassú víz partot mos!

 

     4. Nem tervezel

 

Hoztál egy elhatározást. Mindez szép és jó, de gondolkodtál már azon, hogyan, mikor, hol akarod mindezt megvalósítani? Lesz-e szükségetek segítségre? Milyen erőforrások állnak rendelkezésre, időben, pénzben, energiában stb.?

 Pl. Hogyan szervezed meg, hogy valaki vigyázzon a gyerekekre, mikor Ti randizni mentek?

Egyáltalán milyen programok jönnek számításba? Vajon melyik étterembe vágyik feleséged? Hol veszed meg azt az ajándékot férjednek? Mely napokon vagy kevésbé elfoglalt, hogy tudatosan átvállalhass valamilyen feladatot Kedvesedtől, csak úgy, szívességből?

 

Tipp 6: Tudatosan gondold végig, írd össze, hogyan, milyen formában szeretnél kedveskedni Párodnak.

 Mi az, amire valóban vágyik? Biztos emlékszel, mire panaszkodik gyakran, ismerd hát fel a kritika mögött álló be nem teljesített igényt!

 Mit fogtok csinálni? Miben fogod megdicsérni? Melyik munkát nem szereti, amit te akár át is vállalhatnál néha? Milyen ajándékra vágyik? Vajon vágyik-e több ölelésre, szexuális együttlétre?

 

Tipp 7: Írd azt is össze, honnan fogod/fogjátok az ehhez szükséges forrásokat előteremteni (időben, pénzben, figyelemben, energiában, kell-e más emberek segítsége)!

 

   5. Csak a negatív dolgokra figyelsz, csak az áldozatra összpontosítasz, amit meg kell hoznod

 

Gyakori probléma az is, hogy miután alábbhagy a kezdeti lelkesedés, egyedül maradsz feladataiddal, áldozathozataloddal, elhatározásoddal. A dolog elveszti varázsát, és már csak arra tudsz gondolni, mi mindent kellett feladnod.

Párkapcsolatod javításakor is találkozhatsz hasonló akadályokkal. Ugyanis, ha azt várod, hogy Párod figyelmesebb, szeretet teljesebb legyen veled, először Neked kell ezt megtenned. (Ugyanis Te olvasod ezt a cikket, blogot, Facebook oldalt, így Te vagy birtokában a szükséges információknak.) Neked kell kicsit engedned az egódból, neked kell először szívességeket tenni neki, rászánnod az idődet olyan közös programokra, amik talán első sorban a Társad számára kedvesek stb. Mindezt úgy, hogy Párod még talán szkeptikus is, nem érti a változást, és persze nem is tudja olyan gyorsan viszonozni, mint szeretnéd.

 

Tipp 8: Légy pozitív, kitartó, higgy a változásban!

Meglásd, jó tett helyébe jót várj, előbb-utóbb partnered is nyitottabb lesz feléd és a Te igényeidre is. Idővel Párod is majd feléd fordul, és ő is meg fogja tenni érted ezeket a dolgokat, hiszen ő is újra jól érzi magát, és viszonozni szeretné kedvességedet.

Tehát tedd csak a dolgod türelmesen, és az eredmény nem marad el!

 

 happy_couple_cycling.jpg

 

    6. Egyedül akarod végigcsinálni

 

A fent leírt negatív gondolatok áthangolása érdekében jól jöhet egy támogató közeg, közösség is, ahol hasonló helyzetben lévő emberekkel vitathatod meg a felmerülő akadályokat, és ahol lelkesíthetitek egymást.

 

Tipp 9: Jó helyen jársz, ezen a blogon, ill. a Holisztikus Párkapcsolati Tippek nevű Facebook oldalamon rendszeresen kapsz ötleteket és inspirációt a folytatáshoz. ;-)

 

 

Mivel egy párkapcsolat két emberről szól, ezért felmerül a kölcsönös felelősség-vállalás kérdése is.

 

Egy párkapcsolatban ugyanis nem 50-50%-ban, hanem 100-100%-ban kell(ene) felelősséget vállalnotok, ami azt jelenti, hogy bizony nem csak addig kell felelősséget vállalnotok, ameddig a saját erőfeszítésetekből telik, hanem bizony át kell néha nyúlnod Kedvesed térfelére is.

 

Tipp 10: Lásd a 3. tippnél, azaz hívd fel Párod figyelmét arra, hogy rendbe szeretnéd hozni kapcsolatotokat.

 

Ezzel nem csak pozitív hozzáállást érhetsz el nála, hanem egy fajta tudatosságra is rábírhatod partneredet. Mivel innentől kezdve tudja, hogy kapcsolatotok egy új szakaszba érkezett, ezért mostantól már neki is felelőssége van abban, hogy hogyan alakul az újra egymásra találás. (Persze felelőssége eddig is mindkettőtöknek volt a dologban, de most már efelől mindketten tudatosak vagytok.)

 

    7. Rögtön eredményeket vársz

 

Tulajdonképpen erre is utaltam már a fenti pontokban, de azért még egyszer ki kell hangsúlyoznom ezt a jelenséget is. Nagyon jó, hogy hoztál egy elhatározást, ez már fél siker, de míg tetteidnek megmutatkozik valódi eredménye a gyakorlatban is, arra bizony várnod kell.

Párkapcsolatodat nem egyetlen nap, vagy hét alatt ment tönkre, így azt rendbe hozni is időbe telik.

 

Tipp 11: Gyakorold a következő erényeket: kitartás, türelem, tudatosság és pozitív gondolkodás! :-)

 

 

 

Végül biztatóul még csak annyit írnék, hogy sok esetben Párunknak kedvére tenni nem feltétlenül igényel különösebb erőfeszítést, vagy időt. Sokszor elég csak annyi, hogy megdicséred külsejét, főztjét, munkájáért, hozol neki valami kis apróságot, jól megölelgeted, figyelmesen beszélgetsz fele egy félórát, egy tízperces házi munkát átvállalsz tőle.

 

Tipp 12: Tégy valamit párkapcsolatodért minden egyes nap!

A siker ugyanis első sorban nem a nagy dolgokban rejlik, hanem a rendszerességben.

 

 

Sok sikert és kitartást kívánok Neked/Nektek a megvalósításhoz! BÚÉK!

 

Ugye lájkoltad már Facebook oldalamat? (Holisztikus Párkapcsolati Tippek.) :-)

 

Om Shanti(Béke)!

Szeretettel:

 

5561078bbe0fb64504b9e9c252698dac.png

Barna Ágnes

Holisztikus Párkapcsolati Tanácsadó

Asztrológus

 

Fotó forrása: http://lmt-lss.com/bring-back-the-magic-in-your-relationship-with-these-15-everyday-habits-of-happy-couples/

Szólj hozzá

ünnep boldogság újév párkapcsolat elhatározás fogadalmak